mensenwerk

marjorie@mens-en-werk.net 06 5120 5055 LinkedIn

+ menu

ontwikkeling van mens en organisatie

Luister naar wat je jezelf te vertellen hebt

Ken je dit? 

Dit soort voorbeelden ken ik zelf maar al te goed. Ergens diep van binnen weet ik in zo’n situatie dat het niet helemaal lekker zit, maar daar luister ik op zo’n moment niet naar. Ik ben zo geraffineerd dat ik mezelf wijs kan maken dat het is zoals het is, dat er geen andere mogelijkheden zijn, dat ik me er maar bij moet neerleggen. 

Op zo’n moment maak ik vaak gebruik van mijn eigen setje oneliners, zoals ‘wie A zegt moet ook B zeggen’, ‘wie voor een dubbeltje geboren is, wordt nooit een kwartje’, ‘eerst denken, dan doen’, ‘niet de huid verkopen voordat de beer geschoten is’ en ga zo maar door. 

En daar ga ik dan weer. Door in de mallemolen. Gevangen in een werkelijkheid die ik voor een deel met mijn eigen hersenspinsels heb gemaakt. Herkenbaar?

Stop: luisteren!

De mallemolen draait maar door tenzij ik stop en luister naar wat ik mezelf écht te vertellen heb. Dat betekent dat ik een vraagteken zet bij mijn eigen oneliners en dat ik de tijd neem om systematisch te onderzoeken wat er aan de hand is. Daardoor krijg ik ruimte en kan ik nieuwe of andere keuzes maken. 

Een paar tips om zelf zo’n onderzoek te doen:

Je zult merken dat je gedachtes en gevoelens een andere lading krijgen wanneer je ze toelaat in plaats van wegduwt en er als een waarnemer van buitenaf naar kijkt. Wanneer je ze op die manier ervaart, kun je ze ook weer loslaten. Je krijgt weer ruimte, en vanuit dat ruimere bewustzijn kun je nieuwe of andere keuzes maken.

Bedenk: eigenlijk zijn gedachten en gevoelens niet meer dan wolken in je bewustzijn. Wolken die het zicht soms kunnen belemmeren, wolken die daarna ook weer verder drijven.

Loop je tegen jezelf en je eigen oneliners aan en wil je daar vanaf?

Neem contact op